Τέλος στα απαρχαιωµένα βιβλιάρια υγείας που προσφάτως επανέκαµψαν για συνταγές φαρµάκων και παραπεµπτικά φαίνεται πως βάζει το υπουργείο Υγείας. Ειδικότερα, τροπολογία µε την οποία θα καταργεί το Προεδρικό ∆ιάταγµα που επιβάλλει τη χρήση έντυπου βιβλιαρίου Υγείας προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όπως αναφέρουν αποκλειστικές πληροφορίες του «Εθνους».
Η τροπολογία αναµένεται να κατατεθεί τις επόµενες ηµέρες σε νοµοσχέδιο άλλου υπουργείου, ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες κατάργησης των παλαιών βιβλιαρίων και η µετατροπή όλων των υπηρεσιών σε ψηφιακές µέσω του ατοµικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας, ο οποίος θα περιλαµβάνει από τα φάρµακα µέχρι και τα αποτελέσµατα των εξετάσεων που θα κάνει ο κάθε ασφαλισµένος. Είχε προηγηθεί βέβαια αναστάτωση τόσο στον ιατρικό κόσµο όσο και στα νοσοκοµεία όλης της χώρας, από εγκύκλιο που είχε αποστείλει ο ΕΟΠΥΥ στα τέλη Ιανουαρίου σε όλες τις υγειονοµικές µονάδες, µε την οποία ζητούσε να ανασυρθούν από τα συρτάρια όλα τα παλιά βιβλιάρια υγείας, ακόµη και αν αυτά είχαν καταργηθεί, όπως του ΙΚΑ. Ολα αυτά την ώρα όµως που η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας διαφήµιζε την ηλεκτρονική µετατροπή όλων των διαδικασιών και την ψηφιοποίηση των βιβλιαρίων.
Τη λύση φαίνεται ότι έρχεται τώρα να δώσει το υπουργείο Υγείας, το οποίο µέσα από τον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας των ασφαλισµένων που θεσπίζεται και επισήµως µε το πολυνοµοσχέδιο που έχει κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, θα µετατρέψει όλες τις υπηρεσίες σε ψηφιακές.
Ετοιµος ο φάκελος υγείας
Ετσι το µέχρι πρότινος απαρχαιωµένο βιβλιάριο υγείας µεταµορφώνεται ουσιαστικά στον ατοµικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας που θα διαθέτουν τους επόµενους µήνες οι 10 εκατ. ασφαλισµένοι του ΕΟΠΥΥ. Με το πολυνοµοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, άλλωστε, ο ηλεκτρονικός φάκελος θεσµοθετείται και πλέον όλοι οι γιατροί της χώρας θα είναι υποχρεωµένοι να τον δηµιουργούν και να τον συµπληρώνουν µετά τις επισκέψεις των ασθενών. Ο νέος ηλεκτρονικός φάκελος θα περιέχει όλες τις συνταγές φαρµάκων που έχουν εκδοθεί αλλά και την εκτέλεσή τους, ώστε όλα τα στοιχεία να είναι συγκεντρωµένα στο σύστηµα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της Η∆ΙΚΑ που χειρίζεται την ηλεκτρονική πλατφόρµα. Αξιοσηµείωτο είναι ότι µηνιαίως οι γιατροί εκδίδουν περίπου 6,5 εκατ. συνταγές φαρµάκων.
Η τροπολογία βάζει τέλος στην αναστάτωση που δηµιουργήθηκε από εγκύκλιο που ζητούσε την ανάσυρσή τους
Παράλληλα, για πρώτη φορά ο ατοµικός φάκελος υγείας θα περιλαµβάνει τόσο τα παραπεµπτικά που έχουν εκδοθεί για διαγνωστικές εξετάσεις όσο και τα αποτελέσµατά τους. Κάτι που επίσης δεν ήταν γνωστό στα συστήµατα της Η∆ΙΚΑ, αφού δεν καταγραφόταν η εκτέλεση των εξετάσεων, µε συνέπεια να υπάρχει και λανθασµένη εικόνα. Μόνο στο σύστηµα του ΕΟΠΥΥ, το e-ΔΑΠΥ, καταγραφόταν η εκτέλεση των εξετάσεων, όχι όµως και τα αποτελέσµατα. Να σηµειωθεί ότι κάθε µήνα εκδίδονται σε όλη τη χώρα περίπου 2 εκατ. παραπεµπτικά για εξετάσεις. Με την ενσωµάτωση και των αποτελεσµάτων των διαγνωστικών εξετάσεων στον ατοµικό φάκελο υγείας ο γιατρός θα µπορεί να έχει µια πλήρη εικόνα για τη θεραπεία που έχει ακολουθήσει ο ασθενής του. Οπως δηλώνει στο «Εθνος» ο πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος της Η∆ΙΚΑ, Τάσος Τάγαρης: «Το σύστηµα αυτό έχει ξεκινήσει ανάποδα, έχοντας ουσιαστική συνταγογράφηση χωρίς ιατρικό φάκελο του πολίτη. Πλέον µπαίνουν τα πράγµατα στη θέση τους, καθώς η σωστή διαδικασία είναι να καταγράφονται τα δεδοµένα του ασθενούς στον ατοµικό του φάκελο, όπως οι εξετάσεις και τα παραπεµπτικά. Και αν ο ασθενής χρειάζεται παραποµπή σε γιατρό ή νοσοκοµείο, να γίνεται και αυτό µέσω του φακέλου όπου θα φαίνονται τα πάντα».
Πώς θα γίνεται η πρόσβαση
Μέχρι σήµερα έχουν δηµιουργηθεί περίπου 200.000 ατοµικοί φάκελοι υγείας. Ωστόσο µέχρι τώρα οι γιατροί όλων των ειδικοτήτων δεν ήταν υποχρεωµένοι να τους συµπληρώνουν, κάτι που θα γίνει µε τη θεσµοθέτηση των ατοµικών φακέλων µέσω του πολυνοµοσχεδίου που θα ψηφιστεί άµεσα. Να σηµειωθεί ότι ο ατοµικός φάκελος υγείας δηµιουργείται µε την πρώτη επίσκεψη στον οικογενειακό γιατρό στον οποίο έχει εγγραφεί ο ασφαλισµένος. Μέχρι σήµερα έχουν πραγµατοποιηθεί 1,8 εκατ. εγγραφές σε οικογενειακούς γιατρούς, αλλά έγιναν µόνο 200.000 επισκέψεις σε γιατρούς, όσοι είναι δηλαδή και οι φάκελοι. Πρόσβαση θα έχουν στον ατοµικό φάκελο τόσο οι γιατροί και οι φαρµακοποιοί (για να βλέπουν τις συνταγές που εκτελέστηκαν) όσο και οι ίδιοι οι πολίτες µε κωδικούς που θα τους δοθούν και έτσι θα µπορούν να µπαίνουν ακόµη και από το σπίτι τους να βλέπουν τι εξετάσεις έχουν κάνει, τι φάρµακα πήραν κ.λπ. αλλά και να διαπιστώνουν εάν παρανόµως έχουν χρεωθεί στον ΑΜΚΑ τους φάρµακα ή άλλες υπηρεσίες. Ηδη, όπως αναφέρουν πηγές του «Εθνους», έχουν υπάρξει διαµαρτυρίες πολιτών για χρεώσεις φαρµάκων και εξετάσεων στους φακέλους τους χωρίς οι ίδιοι να το γνωρίζουν.