Μήπως είμαι στη λάθος δουλειά; Η απάντηση στο ερώτημα, βρίσκεται μέσα σας!
Ο Κομφούκιος είπε κάποτε: «Διάλεξε μια δουλειά που σου αρέσει και δε θα χρειαστεί να δουλέψεις ούτε μια μέρα στη ζωή σου». Αν εφαρμόσατε τη συμβουλή του, τότε μπορείτε να διαβάσετε κάποιο άλλο άρθρο μου. Αν όχι, τότε οι γραμμές που ακολουθούν ίσως ξεδιαλύνουν τα βασανιστικά ερωτήματα που σας απασχολούν καθημερινά. Ας δούμε λοιπόν 4 ψυχολογικά σημάδια που καταδεικνύουν αν είστε ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση!
Με συνεργάτη την ανία!
Ας είμαστε ειλικρινείς. Όλοι μας πολλές φορές βαριόμαστε να δουλέψουμε και είναι απόλυτα φυσιολογικό να περνάμε κάποια διαστήματα όπου πραγματικά ακόμη και η σύνταξη ενός email, φαντάζει άθλος. Άλλο πράγμα όμως είναι αυτό και κάτι άλλο να βρισκόμαστε διαρκώς σε μία κατάσταση πάλης με τους δείκτες του ρολογιού. Όταν η ανία πιάνει στασίδι δίπλα μας τότε τα πράγματα δείχνουν πραγματικά να είναι δύσκολα στην επαγγελματική μας καθημερινότητα.
Η έλλειψη προκλήσεων, διευθέτησης καταστάσεων, επίλυσης προβλημάτων μας δείχνει πως το αντικείμενο που έχουμε επιλέξει να υπηρετούμε δεν είναι εκείνο που μπορεί να μας τροφοδοτήσει με τη δημιουργική ενέργεια που κάθε άνθρωπο πρέπει να διέπει σε οποιαδήποτε δραστηριότητα και αν κάνει. Υπό φυσιολογικές συνθήκες κάθε εργαζόμενος αντιμετωπίζει τη νέα μέρα σαν μια νέα πρόκληση έστω και αν αυτή δεν είναι ευχάριστη. Εξακολουθεί όμως να είναι πρόκληση. Όταν φτάνουμε σε ένα σημείο να αντιμετωπίζουμε τη νέα ημέρα σαν συνέχεια της προηγούμενης, τότε πραγματικά υπάρχει πρόβλημα.
«Η τέλεια δουλειά δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμη. Η τέλεια όμως δουλειά για εσάς προσωπικά, υπάρχει εκεί έξω και αξίζει να την ανακαλύψετε.
Συμπάθεια στην απάθεια
Δεν υπάρχει χειρότερη κατάσταση για έναν άνθρωπο από το να είναι απαθής σε όσα συμβαίνουν γύρω του αλλά και στον ίδιο τον εαυτό του. Τόσο σε μία επαγγελματική επιτυχία όσο και σε μία αποτυχία είναι λογικό και επιθυμητό να μας διακατέχουν συναισθήματα χαράς αλλά και λύπης. Όταν δε συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε πολύ απλά έχουμε μεταμορφωθεί σε μία άψυχη μηχανή η οποία διεκπεραιώνει ασυναίσθητα κάθε εργασία που είναι σημειωμένη στο organizer της. Αγχώνεστε; Προβληματίζεστε; Πιέζεστε από την καθημερινότητα της δουλειά σας; Αυτά είναι κακά συναισθήματα αλλά τουλάχιστον είναι συναισθήματα! Εσωτερικές δηλαδή εκφάνσεις και εκφράσεις που μπορεί να μην είναι ευχάριστες αλλά είναι στο χέρι σας να τις διαχειριστείτε και να τις μετατρέψετε σε θετικές. Όταν πραγματικά όμως δεν αισθάνεστε τίποτα και για τίποτα, τότε θα πρέπει να σκεφθείτε καλά όχι μόνο για το αν είστε στη σωστή δουλειά αλλά για το αν είστε καλά με τον ίδιο σας τον εαυτό.
Φοβάμαι τη δουλειά μου!
Ομολογουμένως υπάρχουν κάποιες δουλειές με υψηλότερο δείκτη πίεσης και άγχους σε σχέση με άλλες. Άλλο όμως άγχος και άλλο φόβος. Το άγχος όπως πολλές φορές
έχει ειπωθεί μπορεί να είναι και δημιουργικό. Ο φόβος ποτέ. Αν τα επαγγελματικά σας καθήκοντα και υποχρεώσεις αντιμετωπίζονται σαν ανυπέρβλητα εμπόδια η αντιμετώπιση των οποίων σας προκαλεί φόβο ασφαλώς και θα πρέπει να αναλογιστείτε αν αξίζει να περνάτε όλη αυτή τη δοκιμασία παραμένοντας σε μία τόσο ψυχοφθόρο εργασία σαν τη δική σας. Αν μάλιστα το συναίσθημα του φόβου συνοδεύεται και από ψυχοσωματικές εκφράσεις, τότε θα πρέπει να αναλογιστείτε σοβαρά τα επόμενα βήματά σας. Η δουλειά εκτός από ένα απαραίτητο βιοποριστικό μέσο, αποτελεί ή τουλάχιστον θα έπρεπε να αποτελεί μέσο εσωτερικής ανύψωσης για κάθε άνθρωπο και όχι τροχοπέδη της προσωπικής αλλά και κοινωνικής του εξέλιξης.
Η ζήλεια για το χειρότερο!
Το να ζηλεύετε έναν άνθρωπο επειδή βρίσκεται σε καλύτερη επαγγελματική θέση από τη δική σας ή γιατί έχει καλύτερο μισθό κτλ, μπορούμε να πούμε πως είναι ανθρώπινο και πολλές φορές μάλιστα με την κατάλληλη διαχείριση, μπορεί να γίνει κίνητρο και για τη δική σας εξέλιξη. Αυτό που θα πρέπει να σας θορυβήσει, είναι όταν το “πρότυπό” σας δεν είναι ανώτερο από εσάς αλλά κατώτερο σε θέση ή σε οτιδήποτε άλλο θεωρείτε εσείς ως καταξίωση και κατάκτηση! Ναι, γίνεται και αυτό. Άνθρωποι επιφορτισμένοι με ευθύνες και υποχρεώσεις να ζηλεύουν ανθρώπους οι οποίοι τουλάχιστον στα μάτια των πρώτων, δεν έχουν υψηλό εργασιακό φόρτο.
Σίγουρα κάποιοι από εσάς, έστω και ασυναίσθητα να έχετε ζηλέψει για παράδειγμα το σερβιτόρο μίας καφετέριας, οι ευθύνες του οποίου στα μάτια σας, φαντάζουν παιχνιδάκι. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά. Κάθε δουλειά έχει τις δικές της ευθύνες και προβλήματα. Το να προσπαθούμε να αποποιηθούμε αυτά που καλούμαστε σαν επαγγελματίες να διαχειριστούμε πιστεύοντας πως κάποιοι είναι πιο τυχεροί από εμάς όχι μόνο δε λύνει το πρόβλημα αλλά στην πραγματικότητα το μεταφέρει ακόμη και στην ενδεχόμενη νέα εργασία μας.
Όπως έγραψα και στην αρχή, όλες οι απαντήσεις βρίσκονται μέσα μας. Αξιολογήστε τις δικές σας αντικειμενικά και σφαιρικά κοιτώντας εκτός από τα αρνητικά της δουλειά σας και τα θετικά. Βάλτε στη ζυγαριά μία πιεστική μέρα στη δουλειά σας και μία ημέρα που είδατε ένα στόχο σας να υλοποιείται. Η τέλεια δουλειά δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμη. Η τέλεια όμως δουλειά για εσάς προσωπικά, υπάρχει εκεί έξω και αξίζει να την ανακαλύψετε, αν βεβαίως δεν είστε ήδη σε αυτή!
πηγή: epixeiro.gr