18 ενδείξεις ότι η διαδικτυακή στρατηγική του marketing σας χρειάζεται άμεσα βελτίωση
Σε κάθε δραστηριότητα της επιχείρησής σας υπάρχουν ενδείξεις ότι βαδίζετε στο σωστό δρόμο. Το ίδιο ισχύει και για τη διαδικτυακή σας στρατηγική marketing. Παρατηρώντας και ελέγχοντάς τις ενδείξεις αυτές ανά τακτά χρονικά διαστήματα είστε ήσυχοι ότι βρίσκεστε σε σωστή πορεία. Ιδιαίτερα στο διαδίκτυο, όλα είναι μετρήσιμα. Και εσείς μπορείτε πολύ εύκολα και γρήγορα να γνωρίζετε για το κατά πόσο οι ενέργειες marketing που ακολουθείτε θα έχουν επιτυχία.
Υπάρχουν πολλά εργαλεία στο διαδίκτυο και το καθένα από αυτά έχει και τις δικές του ενδείξεις. Η ιστοσελίδα σας, το blog σας, το email marketing που κάνετε, το περιεχόμενο που δημοσιεύετε, τα social media και ούτω καθεξής, συνιστούν τα αλληλοσυμπληρούμενα μέρη της συνολικής σας στρατηγικής. Και πρέπει να λειτουργούν το καθένα ξεχωριστά, αποδοτικά και αποτελεσματικά.
Εμείς, από την πλευρά μας, σε αυτή τη συμβουλή, θα σας αναφέρουμε 18 ενδείξεις τις οποίες εσείς είτε ως ιδιοκτήτης της επιχείρησης είτε ως υπεύθυνος marketing θα πρέπει να προσέχετε συχνά και να διορθώνετε όποτε αυτό είναι αναγκαίο. Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι οι ενδείξεις που χτυπάνε «καμπανάκι» και «φωνάζουν» όταν δεν είστε στη σωστή πορεία.
- Η ιστοσελίδα σας ή το εταιρικό σας blog δεν βρίσκεται στις πρώτες θέσεις αναζήτησης για τις βασικές λέξεις κλειδιά. Δεν θα μπορούσαμε εξάλλου να ξεκινήσουμε με οτιδήποτε άλλο. Ο πιο σημαντικός παράγοντας στο διαδίκτυο. Όσο δεν βρίσκεται ψηλά, δεν σας βρίσκουν οι υποψήφιοι πελάτες σας στο διαδίκτυο.
- Ή κι αντίθετα, η ιστοσελίδα ή το blog σας έχουν αρκετές επισκέψεις αλλά αυτές δεν μετατρέπονται σε πελάτες.
- Οι σελίδες στην ιστοσελίδα σας έχουν υψηλό ποσοστό εγκατάλειψης. Δηλαδή, οι επισκέπτες μπαίνουν στην ιστοσελίδα σας και φεύγουν γρήγορα δίχως να παραμείνουν εκεί. Δεν το θέλετε.
- Η ιστοσελίδα σας δεν κρατάει στοιχεία των επισκεπτών της. Αυτό προκαλείται είτε επειδή δεν υπάρχουν φόρμες συλλογής στοιχείων είτε ακόμη κι αν υπάρχουν, οι επισκέπτες δεν τις συμπληρώνουν για δικούς τους λόγους, όπως για παράδειγμα έλλειψη εμπιστοσύνης κ.λπ.
- Δεν ανανεώνετε συχνά το περιεχόμενο με αποτέλεσμα να μην τους παρακινείτε να ξαναεπισκεφθούν την ιστοσελίδα ή το blog σας.
- Δεν υπάρχουν σχόλια στο περιεχόμενο που ανεβάζετε στο blog σας ή στα social media.
- Δεν αυξάνονται τα άτομα που εγγράφονται για να λαμβάνουν τo newsletter σας.
- Σε συνέχεια του σημείου 7, όταν κάνετε αποστολή του newsletter σας, παρατηρείτε ότι αυξάνεται ο αριθμός αυτών που διαγράφονται.
- Το ποσοστό ανοίγματος των email που στέλνετε παραμένει σε χαμηλό επίπεδο.
- H ιστοσελίδα σας δεν συνδέεται με άλλες ιστοσελίδες ή το προφίλ των συνδέσμων αυτών είναι από ιστοσελίδες που δεν δίνουν κύρος σε αυτά.
- Στα social media δεν έχετε αρκετά likes, followers, κ.λπ.
- Χρησιμοποιείτε τα social media κάνοντας μονόδρομη επικοινωνία.
- Δεν δημοσιεύετε καθημερινά ποιοτικό περιεχόμενο στα social media.
- Και σε συνέχεια του 11, ενώ έχετε αρκετά likes κ.λπ. αυτά δεν μετατρέπονται σε πωλήσεις.
- Δεν γνωρίζετε πού συχνάζει διαδικτυακά το υποψήφιο πελατολόγιό σας.
- Η ιστοσελίδα σας αναφέρεται στο ποια είναι η επιχείρησή σας και τι προϊόντα ή υπηρεσίες παραδίδει και δεν αναφέρει πουθενά στα οφέλη που θα κερδίσει ο πελάτης αν συνεργαστεί μαζί σας.
- Ξοδεύετε χρήματα κάνοντας διαφημίσεις στη Google αλλά δεν έχετε τις πωλήσεις που θα θέλατε.
- Η ιστοσελίδα σας δεν είναι φιλική προς τα κινητά.
Υπάρχουν και άλλες ενδείξεις για τις οποίες θέλετε να είστε ενήμεροι. Οι παραπάνω είναι κατά τη γνώμη μας οι πιο βασικές. Να θυμάστε ότι η στρατηγική του inbound marketing που ακολουθείτε δεν αποτελείται από διαφορετικές και μεμονωμένες τακτικές marketing στο διαδίκτυο. Ό,τι κάνετε στο διαδίκτυο μπορεί να μετρηθεί και να συγκριθεί. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα τη σημερινή εποχή που δεν περισσεύουν χρήματα για να διατίθενται δεξιά κι αριστερά σε «έξυπνες» ιδέες προσέλκυσης υποψήφιων πελατών.
πηγή: epixeiro.gr