Αναδρομικά: Αυτοί οι συνταξιούχοι θα πάρουν από 660 έως και 7.000 ευρώ (ΠΙΝΑΚΕΣ)
«Κλείδωσαν» τα αναδρομικά συντάξεων για έξι κατηγορίες δικαιούχων, με επιστροφές παράνομων μειώσεων σε παλιούς συνταξιούχους όλων των Ταμείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα χρήματα αναμένεται να εγκριθούν και να μπουν στους λογαριασμούς μέσα στους επόμενους δύο μήνες.
Ποσά που κυµαίνονται από 660 έως 7.000 ευρώ διεκδικούν οι συνταξιούχοι για τα αναδρομικάτου 10µήνου που µεσολαβεί ανάµεσα στην απόφαση του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015 και στην ψήφιση του νόµου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016.
Σύµφωνα µε συγκλίνουσες νοµικές απόψεις, πρόκειται για την πλέον «ακάλυπτη» περίοδο, εντός της οποίας εντοπίζεται έδαφος για όψιµες αξιώσεις. Εφόσον τα αναδροµικά «απλωθούν» µέχρι και τον ∆εκέµβριο του 2018, δηλαδή σε 42 µήνες, τότε οι διεκδικήσεις φτάνουν έως και τα 27.000 ευρώ για συνταξιούχους µε µία κύρια και µία επικουρική.
Οι διεκδικήσεις κατά περιπτώσεις µπορούν να ξεπεράσουν και αυτό το ποσό, αν ο συνταξιούχος λαµβάνει περισσότερες από δύο συντάξεις, όπως για παράδειγµα γιατροί του ΕΣΥ, µηχανικοί του ∆ηµοσίου, χήρες ή χήροι που λαµβάνουν περισσότερες από τέσσερις συντάξεις κ.α.
Τα ελάχιστα ποσά προκύπτουν για τους συνταξιούχους ΟΓΑ που έχασαν µόνο τα δώρα, τα οποία για την κατώτατη σύνταξη των 330 ευρώ ήταν 660 ευρώ τον χρόνο, καθώς οι αγρότες λάµβαναν µέχρι το 2012 τα πλήρη δώρα. Υπάρχουν βέβαια και ορισµένες ειδικές κατηγορίες συνταξιούχων που διεκδικούν ακόµη λιγότερα και είναι όσοι ήταν κάτω των 60 ετών -άρα είχαν χάσει τα δώρα από το 2010- και είχαν ελάχιστη περικοπή, π.χ. 15 ευρώ τον µήνα, στην κύρια σύνταξή τους. Αντίστοιχα, τα µεγαλύτερα ποσά προκύπτουν για συνταξιούχους µε υψηλές συντάξεις ή περισσότερες από δύο συντάξεις.
∆ικαστικές αποφάσεις που έχουν δηµοσιευτεί από Πρωτοδικεία και Εφετεία ενοποιούν τον χρόνο πριν και µετά τον νόµο Κατρούγκαλου, µε το σκεπτικό πως µέχρι και την πρεµιέρα του επανυπολογισµού τον Ιανουάριο του 2019 οι αντισυνταγµατικές µειώσεις των νόµων 4051 και 4093 του 2012 συνέχιζαν να επιβάλλονται στις κύριες συντάξεις. Στον νόµο Κατρούγκαλου έχουν ενσωµατωθεί ρήτρες που επιχειρούν να καλύψουν νοµικά το διάστηµα 2016- 2018 και µένουν να κριθούν από τα ανώτατα δικαστήρια.
Πάγια θέση του υπουργείου Εργασίας είναι πως για την περίοδο µετά τον Μάιο του 2016 η κυβέρνηση συµµορφώθηκε µε την απόφαση του ΣτΕ µέσα από τον νόµο Κατρούγκαλου. Για να υπολογίσει κανείς το συνολικό ποσό που διεκδικεί για το επίµαχο 10µηνο, πρέπει να ανατρέξει στα µηνιαία εκκαθαριστικά πληρωµών των κύριων και επικουρικών συντάξεών του, όπου αναγράφονται οι µειώσεις των νόµων 4051 και 4093.
Προσοχή, ο επανυπολογισµός των επικουρικών έγινε ήδη από το καλοκαίρι του 2016, οπότε οι όποιες νοµικές διεκδικήσεις σταµατούν εκεί. εφόσον η διαδικασία του επανυπολογισµού και των περικοπών κριθεί συνταγµατική από το ΣτΕ.
Σηµειώνεται πως το ΕΤΕΑΕΠ έχει ήδη αναρτήσει στην ιστοσελίδα του ηλεκτρονική υπηρεσία µε ενηµερωτικά σηµειώµατα για την ανάλυση της αναπροσαρµογής της επικουρικής σύνταξης που έγινε το καλοκαίρι του 2016 καθώς και συγκεντρωτικούς πίνακες µε όλες τις µνηµονιακές κρατήσεις (συνταγµατικές και αντισυνταγµατικές).
Το «Εθνος της Κυριακής» ετοίµασε έναν πλήρη οδηγό µε πίνακες και παραδείγµατα για τα ποσά που διεκδικούν όλες οι κατηγορίες συνταξιούχων, προσεγγίζοντας τις διεκδικήσεις σε µηνιαία βάση. Οι διεκδικήσεις κινούνται σε δύο ταχύτητες.
Τη διαχωριστική γραµµή θέτει το συνταξιοδοτικό εισόδηµα, όπως αυτό είχε διαµορφωθεί το 2012 πριν από τις περικοπές σε δώρα και συντάξεις που κρίθηκαν αντισυνταγµατικές.
∆εδοµένου ότι οι επίµαχες µειώσεις επιβλήθηκαν οριζόντια σε όλους ανεξάρτητα από το Ταµείο στο οποίο ανήκαν και ανεξάρτητα από το αν προέρχονταν από τον δηµόσιο ή τον ιδιωτικό τοµέα, οι δύο βασικές ταχύτητες είναι:
- Συνταξιούχοι µε εισόδηµα από κύριες, επικουρικές και µερίσµατα κάτω από 1.000 ευρώ µεικτά. Εχασαν τελείως τα δώρα, τα οποία είχαν «ψαλιδιστεί» ήδη από το 2010, και µέτρησαν απώλειες στην επικουρική τους σύνταξη.
- Συνταξιούχοι µε εισόδηµα από κύριες, επικουρικές και µερίσµατα πάνω από 1.000 ευρώ µεικτά. Εχασαν τελείως τα δώρα, µέτρησαν απώλειες 5%- 20% στο άθροισµα κύριας και επικουρικής, είχαν «έξτρα» µειώσεις στην επικουρική, καθώς και πρόσθετο «ψαλίδι» 12% ειδικά όσοι λάµβαναν µηνιαία σύνταξη άνω των 1.300 ευρώ. ∆εδοµένου ότι το χρονικό διάστηµα για το οποίο µπορούν να εγερθούν αξιώσεις δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο, το «Εθνος της Κυριακής» προσεγγίζει τις επίµαχες αντισυνταγµατικές περικοπές σε µηνιαία βάση.