19 Φεβ
Μη κατηγοριοποιημένο
Εγκαταλελειμμένα ακίνητα: Ποιοι ιδιοκτήτες μπορούν να απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ

Εγκαταλελειμμένα ακίνητα: Ποιοι ιδιοκτήτες μπορούν να απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ

Με οικονομικά και φορολογικά κίνητρα αλλά και αντικίνητρα στους ιδιοκτήτες εγκαταλελειμμένων κτηρίων, προκειμένου να προχωρήσουν στην αποκατάστασή τους, σκοπεύει το υπουργείο Περιβάλλοντος να κινηθεί για τη σταδιακή άρση του αδιεξόδου με τα εκατοντάδες εγκαταλελειμμένα ακίνητα.

Τα κίνητρα αυτά θα περιγράφονται στο σχέδιο νόμου, το οποίο καταρτίζεται αυτή την περίοδο για τις αναπλάσεις με στόχο να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση τον επόμενο μήνα και σημεία του οποίου αποκαλύπτει η εφημερίδα «Το Έθνος της Κυριακής».

Ειδικά στην περίπτωση της Αθήνας, πολλά από αυτά τα κτήρια όχι μόνο αποτελούν «υγειονομικές βόμβες» αλλά και απειλή για τη δημόσια ασφάλεια, όπως καταδεικνύει η πρόσφατη κατάρρευση δύο εξ αυτών στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Όπως εξηγεί υπουργός Περιβάλλοντας, Γιώργος Δημαράς, στο νομοσχέδιο θα διαχωρίζονται τα εγκαταλελειμμένα κτήρια σε διατηρητέα και μη, με διαφορετική μέριμνα για τις δύο κατηγορίες.

Η νομοθετική πρόταση θα ορίζει τη σύσταση δομής διαχείρισης στην οποία θα συμμετέχουν όλα τα συναρμόδια υπουργεία και οι δήμοι, ενώ στα κίνητρα τα οποία θα προταθούν, συγκαταλέγονται:

  • Η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.
  • Η μείωση ή κατάργηση του ΦΠΑ για επισκευές και συντήρηση.
  • Οι επιχορηγήσεις για συντήρηση και επανάχρηση τόσο σε ιδιοκτήτες όσο και σε μισθωτές.

Παράλληλα, θα προβλέπονται και αντικίνητρα, με μία από τις προτάσεις να αφορά στην «τιμωρία» του ιδιοκτήτη, ο οποίος δεν φροντίζει για τη συντήρηση του κτηρίου του, πχ. μέσω της πληρωμής υψηλότερων δημοτικών τιμών.

Για τα εγκαταλελειμμένα κτήρια, τα οποία όμως δεν είναι χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα θα θεσπιστούν αυστηρές προϋποθέσεις χαρακτηρισμού τους ως εγκαταλελειμμένων. Επιπλέον, θα προβλεφθεί η δυνατότητα εφαρμογής προγραμμάτων «απόσυρσης» κτηρίων, ακόμα και με κατεδαφίσεις όσων έχουν προβλήματα στατικής επάρκειας.

 

Παροχή υπηρεσιών που ανταποκρίνονται όχι μόνο στις ανάγκες του σήμερα, αλλά και σε μελλοντικές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
06 Μαρ

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Πότε ξεκινούν – Ποιοι θα δουν φορολοεαφρύνσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
27 Φεβ

Οι Φορολογικές αλλαγές στη Βραχυχρόνια μίσθωση για το 2024. Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
19 Οκτ

Πρόγραμμα επιχειρηματικότητας ηλικίας 30-55 ετών της ΔΥΠΑ – ΟΑΕΔ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ